Taalhuisstijl
Met welke stijl en toonzetting u uw klanten benadert, welke briefstructuur u kiest en hoe u met interne taalkwesties omgaat, kunt u vastleggen in een taalhuisstijl. U waarborgt daarmee de eenheid in uw taaluitingen en dat mes snijdt aan twee kanten. Voor externe klanten is uw organisatie consistent en herkenbaar. Intern geeft u uw schrijvende medewerkers met zulke richtlijnen veel houvast. Wij ontwikkelen en implementeren graag samen met u een taalhuisstijl die past bij uw organisatie.
Breed draagvlak
Als u een breed draagvlak voor de nieuwe taalhuisstijl belangrijk vindt, bevelen wij de installatie van een werkgroep aan waarin verschillende geledingen van de organisatie vertegenwoordigd zijn. Dus niet alleen een lid van het MT en een communicatie-medewerker, maar ook een secretaresse en iemand van het middle management.
Werkwijze
Bij het ontwikkelen van een taalhuisstijl moeten veel keuzes worden gemaakt ten aanzien van taal en structuur. Het 'voorbakken' van die keuzes doen wij: we leggen de werkgroep verschillende alternatieven voor. De discussie die daarover ontstaat, begeleiden we deskundig en adequaat en we nemen ook de verslaglegging voor onze rekening. Is de nieuwe taalhuisstijl gereed, dan is de implementatie ervan de volgende stap. Ook daarover adviseren we u graag.
|
 |
- uniformiteit in al uw taaluitingen
- heldere richtlijnen
- breed draagvlak
Zo maar wat eenvoudige voorbeelden:
Briefstructuur
direct, semi-direct of indirect
Aanhef
Geachte heer/mevrouw,
Geachte heer of mevrouw, of:
Geachte mevrouw of mijnheer
Data
11 april jl.
11 april jongstleden of:
11 april 2023
Stijl
dienaangaande of daarover
derhalve of dus
zulks of dat
met betrekking tot of over
Slot
Met vriendelijke groet of Hoogachtend
|